Hälsningar från Potatislandet – oktober månad

Sveriges största potatis väger 1,98 kg. – Ja, det var en riktig monsterknöl av sorten Fontane som vi hittade när vi vi sorterade bakpotatis i packeriet för fem-sex år sedan. Det gäller att få fram stora knölar för att stå sig bra i konkurrensen. L.E.V & Co är inte småpotatis som leverantör av bakpotatis i Sverige, säger Anders Eriksson.

Odlingen kring Odensbacken ute på Närkeslätten är cirka 140 hektar. Här odlas framför allt potatissorten Melody som har ett lite högre TS-värde och goda bakegenskaper.

– Vi har testat oss fram under tio år och fått fram ett bra alternativ till bakpotatis från England som dominerat marknaden i Sverige. Vår bakpotatis väger från 280 gram upp till ett halvt kilo per styck. L.E.V & Co sorterar efter vikt och packar bakpotatisen som konsumenterna sedan kan köpa ute i butikerna, främst hos ICA Sverige.

Ännu mer potatis!
Femton odlare runt om i bördiga Närke och Östergötland odlar matpotatis och delikatesspotatis som sedan sorteras och packas på L.E.V & Co för vidare leverans till ICA-butiker, restauranger och caféer.

– Vi kan förmodligen erbjuda Sveriges bredaste sortiment vad gäller potatissorter. Vi har dessutom Sveriges modernaste potatispackeri där potatisen hanteras med de modernaste högteknologiska hjälpmedlen som finns på marknaden. Potatisen ska vara i absolut toppform när den når tallriken.