Hälsning från Potatislandet – juni

Dalen Potatis ligger någon mil utanför Båstad och odlar färskpotatis varje år. Micael Sturesson som äger och driver gården sedan 1984 kallar sig själv för en potatisnörd som älskar potatis i alla dess former. – Att hitta nya sorter som har en smak som är riktigt god är något av det bästa jag vet med att odla potatis.
Micael är en av Bjärehalvöns största leverantörer av färskpotatis och odlar sorterna Estelle, Swift och Solist på sina fält med stor framgång. Odlingen i år har gått bra trots de problem som uppstod med den kalla frosten som höll i sig länge i vårt avlånga land. Trots kallare nätter tidigare i vår är de nu i full gång med att skörda deras goda färskpotatis.

Vad är det bästa med att vara potatisodlare?
– När man hittar nya sorter som har en fantastisk smak är det extra roligt att odla potatis. Han delar med sig av sin framgångssaga med sorten Estelle som är döpt efter den svenska prinsessan. En mycket god premiumpotatis som enbart odlas av några få odlare på Bjäre och är Micaels favoritsort att äta.

I deras potatisbod som de har på gården säljer de färskpotatis till personer som har vägarna förbi. Där har de en mycket god försäljning och han berättar om kunder som åker långt enbart för att få köpa deras goda färskpotatis, främst Estelle.

Vilket är ditt favoritrecept med potatis?

– Min fru kom på ett recept där hon gör en Carbonara men serverar såsen med potatis i stället för pasta. Otroligt gott och ungdomarna älskar rätten! Du gör din Carbonarasås som vanligt, har i fläsk eller kassler beroende på tycke och serverar sedan med kokt färskpotatis. Maträtten går även bra att göra med vinterpotatis men välj då en mindre delikatesspotatis!