Hälsning från potatislandet – juli

Daniel Hjalmarsson

Mylte Gård ligger på södersidan av Bjärehalvön i Nordvästra Skåne. Odlaren Daniel Hjalmarsson är i full gång med upptagning av sin färskpotatis och ger mig ett varmt välkomnade trots det regniga och kalla vädret.
-Odlingen i år har gått väldigt bra! Det har varit en kall vår men då det har varit torrt har sättningen gått smärtfritt.

Daniel är den fjärde generationen på gården och har drivit den sedan 2005. Förutom färskpotatis odlar Mylte Gård även grönsaker, blommor och pumpor med stor framgång!
Daniel odlar sorterna Swift och Solist och när färskpotatissäsongen är över ägnar sig Mylte gård åt sortering av utsäde för eget bruk med start i november månad.

Vad är det bästa med att vara potatisodlare?
-Det bästa med att vara potatisodlare är att se grödorna växa fram från sättpotatis till färdiga primörer. Precis som många andra odlare på Bjäre ser han sig själv som en odlingsnörd med ett stort intresse för att få följa potatisens resa från början till slut.
-Förutom att det är väldigt roligt att odla potatisen är den även väldigt god att äta, säger Daniel med ett stort leende.

Har du något favoritrecept med potatis?
-Det ska vara klassiskt. Finns inget bättre än kokt potatis. Premiären består alltid av färskpotatis och en sillbit. Men skulle jag busa till det så blir det ugnsrostad potatis med en köttbit.