Hälsning från potatislandet – augusti

Strax utanför Linköping i Kungsbro ligger en av Bossgård Potatis fyra gårdar. Bossgård Potatis är ett familjeföretag som ägs och drivs av Ulf Johansson tillsammans med sönerna Per och Johan. Den framgångsrika sagan började redan 1969. Bossgård Potatis började då odla på 2 hektar och är idag uppe på imponerande 170 hektar där de odlar potatis för fullt.
– Vi gör inte så mycket annat än att odla potatis, säger de och skrattar.

Förutom potatis så odlar de även spannmål och jordgubbar. I år var första sommaren med självplock av jordgubbar på gården i Kungsbro och med ett väldigt lyckat resultat. Har ni vägarna förbi nästa sommar är det en plats jag varmt rekommenderar!

Bossgård Potatis odlar en hel del sorter som bland annat Solist, Sparris, Amandine, Jelly och Queen Anne. De odlar ca 20–25 sorter varje år. Nästan all verksamhet sker idag i Kungsbro där de både har tvätt och packhall.

Ni som odlar så många olika sorter av potatis, har ni någon favoritsort att äta?
– Min favoritsort är Amandine, säger Per utan någon betänketid. Ulf instämmer att Amandine är en stabil potatis, men sparris är inte dum den heller. Johan däremot väljer en riktig klassiker.
– En mjölig King Edward är alltid riktigt gott!

Vad är det bästa med att vara potatisodlare?
– Att försöka odla fram en sådan fin potatis som möjligt. Det är alltid en utmaning att odla potatis. Det är 100 saker som kan gå fel. I vårt område har det även varit en torr sommar vilket gör att det går åt mer vatten för att få det att växa. Men det är fantastiskt att se knölarna växa fram under säsongen och det ser ut att bli ett bra skördeår i år.

Vilken är den största utmaningen som potatisodlare både idag och i framtiden?
– Vi har en del knäppa larver. Det är svårt att göra något åt det och det är ett långsiktigt projekt som vi får jobba med. En annan utmaning är att hålla priset. Vi jobbar alltid efter att få en tillräckligt bra kvalité för handeln och prisbildningen är pressad. Sedan är även vädret är en utmaning, nu när det är så torrt.

Men trots det torra vädret berättar Bossgård Potatis att det kommer bli en bra säsong. Det är snäppet över normal skörd och det kommer finnas mycket potatis i år. Kvalitén ser väldigt fin ut och det är bra volym på skörden.

Har ni en hälsning till alla de som läser?
– Skippa att köpa importerad potatis i möjligaste mån. Närodlad, svensk potatis är det absolut bästa, svarar Per och vi alla instämmer.