Årets första frilandsodlade färskpotatis från Bjäre!

Årets första frilandsodlade färskpotatis 2022

100 000 KRONOR FRÅN BJÄRE TILL UKRAINA

Årets första frilandsodlade färskpotatis har plockats på Nylyckans Gård på Bjärehalvön. Och det var Lidl Sverige som tog hem budgivningen av de gyllene primörerna som gick för 2 500 kronor per kilo. – Man kan säga att färskpotatisen är värd sin vikt i guld i år. Hela förtjänsten på 100 000 svenska kronor skänks direkt till UNHCR för hjälp till Ukraina, berättar AnnaKarin Hamilton på Svensk Potatis.

Färskpotatis som gör gott
Svensk Potatis, tillsammans med potatisodlarna på Bjäre, håller på de senaste årens tradition att låta den goda första färskpotatisen göra gott. Förra året bjöd man på färskpotatisfest för den äldre generationen på vård- och omsorgsboenden på Valborg. Under pandemin paketerades primörerna och levererades till sjukvårdspersonal som tack för deras insatser. I år blir färskpotatisen särskilt värdefull.

Sverige har världens bästa potatis
Förtjänsten från försäljningen av årets första frilandsodlade färskpotatis går direkt till en hjälporganisation som vinnaren själv får välja. Förutsättningen var att pengarna skulle öronmärkas för hjälp till Ukraina. Lidl tog hem budgivningen av 40 kilo färskpotatis:

– Världens bästa potatis finns i Sverige, anser vi på Lidl Sverige. Vi vill stötta svenska odlare och visa vad svensk potatis betyder för oss. I år får vi dessutom möjlighet att visa vårt stöd och bidra till att hjälpa människor i Ukraina, säger Juuso Mattila som är inköpschef för frukt och grönt på Lidl Sverige KB.

Nyplockat från Nylyckans Gård
Intresset var stort när den första frilandsodlade färskpotatisen plockades på Bjäre i Sydvästra Skåne. Först ut var potatisodlarna Arnold och Jesper Ebbesson i Mäsinge, tillsammans med Erik Ragnarsson på Nylyckans Gård.

– Det känns såklart roligt att vara först. Jag har själv provsmakat färskpotatisen och kan säga att den smakar riktigt fint. Sorten är Swift och gick i jorden den 2 mars och det har varit bra förutsättningar vädermässigt under perioden. Potatisen har fått växa långsamt och det gör att smaken blir bättre. Men det bästa av allt med det här är att pengarna för färskpotatisen går till Ukraina, säger Erik Ragnarsson.

Välkommen med frågor kring pressreleasen:
Svensk Potatis
AnnaKarin Hamilton
Mobil: 0705-34 90 63
annakarin.hamilton@svenskpotatis.se