Stiftelsen Potatisbranschen har den 21 april fastställt nya uppdaterade kvalitetsnormer som träder i kraft den 1 juni 2022. Vi har här gjort en summering av de viktigaste ändringarna i kvalitetsnormerna.
Bakgrunden till uppdateringen
- Det är upp till sju år sedan senaste uppdateringen och över tiden har ett antal dispenser ställts ut och är i dag praxis.
- De olika kvalitetsnormerna har utvecklats vid olika tidpunkter vilket har gjort att de har innehållit lite olika information.
- Kvalitetsnormerna kan upplevas lite svåra att förstå.
Målet med uppdateringarna
- Avskaffa dispenser genom att införliva dem i gällande normer
- Förtydliga och förbättra normen vad gäller språket
- Likställa normernas innehåll och formuleringar där så är tillämpligt
De viktigaste förändringarna för respektive kvalitetsnorm kan sammanfattas med:
I) Märkning med kvaliteterna SMAK Klass I, SMAK Klass II och SMAK Storhushålls-Prima
Kvalitetsnorm: Höst/Vinter potatis samt Storhushållsprima
Definition av potatisen: Potatis som skördas med moget skal
Väsentliga förändringar:
- Bäst före datum för kvaliteterna SMAK Klass I och SMAK Klass II förlängs till 15 dagar
- Inget krav på bäst före datum vid märkning med kvalitetsklassen SMAK Storhushålls-Prima
- Specifika normer för bakpotatis tas bort
II) Märkning med kvaliteterna SMAK Färskpotatis och SMAK Sommarpotatis
Kvalitetsnorm: SMAK Färsk- och Sommarpotatis
Definition av potatisen:
SMAK Färskpotatis – Potatis som skördas före fullständig mognad, för försäljning direkt efter upptagning/skörd vars skal enkelt kan avlägsnas utan skalning.
SMAK Sommarpotatis – Potatis som skördas skalfast eller praktiskt taget skalfast för försäljning direkt efter upptagning.
Väsentliga förändringar:
- Sista dag för förpackning till konsument införs och blir 1:a oktober
- Begränsningen för flossighet tas bort för kvaliteten SMAK Färskpotatis
- Reglerna kring potatisens spännvidd och storleksklass förenklas. Tillåten storlek max 60 mm, högsta tillåtna spännvidd 20 mm
gäller hela säsongen.
III) Märkning med kvaliteten SMAK Skalad Potatis
Kvalitetsnorm: Kvalitetsnormer för skalad potatis
Definition av potatisen: Potatis som är råskalad och därefter förädlad med avsikt att säljas till restaurang och storhushåll
Väsentliga förändringar:
- Kvalitetens benämning ändras från råskalad till skalad.
- Potatis som efter skalning förkokas, skivas, strimlas eller används som råvara vid tillagning av måltider behåller rätten till märkning.
Ni hittar de nya kvalitetsnormerna under SMAK märkning – Kvalitetsnormer
Lämna ett svar