Potatisrapport 2024: SVERIGES MEST ÄLSKADE KNÖL FIRAR 300 ÅR OCH TRENDAR PÅ TALLRIKARNA
Jonas Alströmer satte den första matpotatisen i jorden år 1724 i Alingsås....
Stiftelsen Potatisbranschen har den 21 april fastställt nya uppdaterade kvalitetsnormer som träder i kraft den 1 juni 2022. Vi har här gjort en summering av de viktigaste ändringarna i kvalitetsnormerna.
Bakgrunden till uppdateringen
Målet med uppdateringarna
De viktigaste förändringarna för respektive kvalitetsnorm kan sammanfattas med:
I) Märkning med kvaliteterna SMAK Klass I, SMAK Klass II och SMAK Storhushålls-Prima
Kvalitetsnorm: Höst/Vinter potatis samt Storhushållsprima
Definition av potatisen: Potatis som skördas med moget skal
Väsentliga förändringar:
II) Märkning med kvaliteterna SMAK Färskpotatis och SMAK Sommarpotatis
Kvalitetsnorm: SMAK Färsk- och Sommarpotatis
Definition av potatisen:
SMAK Färskpotatis – Potatis som skördas före fullständig mognad, för försäljning direkt efter upptagning/skörd vars skal enkelt kan avlägsnas utan skalning.
SMAK Sommarpotatis – Potatis som skördas skalfast eller praktiskt taget skalfast för försäljning direkt efter upptagning.
Väsentliga förändringar:
III) Märkning med kvaliteten SMAK Skalad Potatis
Kvalitetsnorm: Kvalitetsnormer för skalad potatis
Definition av potatisen: Potatis som är råskalad och därefter förädlad med avsikt att säljas till restaurang och storhushåll
Väsentliga förändringar:
Ni hittar de nya kvalitetsnormerna under SMAK märkning – Kvalitetsnormer