Middagar med perfekt klyftpotatis

Print

Middagar med perfekt klyftpotatis

– Jag tycker kombinationen av rosmarin och potatis är mer storartad än tomat och basilika, säger receptmakaren Kristofer Franzén, som är passionerad korvmakare och nybliven grisägare. Genom att först koka potatisen lätt och sedan använda ugnens grillfunktion blir potatisklyftorna perfekta. Servera gärna till en hemgjord korv eller en grillad biff och en enkel grönsallad. Det här är ett av bidragen som tog sig till final i Årets Potatisstjärna som anordnades av Svensk Potatis och Taffel.se.

Ingredienser

  • 12 medelstora potatisar gärna Amandine
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • ½ tsk grovstött svartpeppar
  • 2-3 msk repade färska rosmarinblad

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Koka upp vatten i en kastrull.
  • Skala potatisen och dela varje potatis i 6 klyftor.
  • Sjud potatisen i 5 minuter. Fiska upp och låt ånga torrt i durkslag någon minut.
  • Lägg potatisen i en ugnsfast form av metall.
  • Ringla över olivoljan. Vänd runt.
  • Lägg potatisklyftorna med eggen uppåt.
  • Strö över flingsalt och svartpeppar.
  • Strö över rosmarin.
  • Sätt in potatisen i ugnen 25 minuter.
  • Sätt på grillen 5 minuter tills potatisarna har perfekt yta.
  • Sätt ugnsluckan på glänt medan resten av maträtten blir färdig.

Anteckning

Receptmakare: Kristofer Franzén
Foto: Björn Tesch
Rulla till toppen