Hälsningar från Potatislandet – september månad

Östra Fornås Lantbruk är ett familjeföretag som ligger på östgötaslätten mellan Motala och Linköping. Mattias Olofsson är den sjätte generationen från 1802 som driver gården. Bra jobbat!

– Tack! På senare år har vi renodlat verksamheten och i dagsläget odlar vi enbart potatis. Det är ett hantverk och vi har hög kvalitet genomgående.

Hur jobbar ni för att hålla hög kvalitet?
– Viktigast är att odla rätt sorts potatis på rätt jordmån. Därför har vi bara 6-8 olika potatissorter åt gången, för att verkligen lära oss och bli duktiga på just dessa. Vi provar en ny sort vartannat år och under 3-4 år provar vi den på olika jordar för att lära oss i vilken jord just den potatisen passar bäst att odlas. Fungerar det bra, så får den nya sorten ersätta en annan sort som odlas just då. Under odlingssäsong gäller det att ha stenkoll på hur potatisen mår. Att vi vattnar och ger potatisen rätt näring när den behöver det. Potatis är en levande produkt som vi sköter om som den känsliga råvara det är.

Hur blir skörden av vinterpotatis i år?
– Vi är nöjda! Just nu har vi kommit en bra bit på väg med skörden av vinterpotatis och det rullar på bra med upptagningen. Det ser ut att bli en normalskörd med riktigt bra kvalitet.