Hälsning från Potatislandet – augusti månad

Skalfinish är mer än bara utseende. Det är dags för att ta bort blasten hos M. Magnusson Potatis AB, som är en av Sveriges största odlingar av matpotatis.

Här handlar allt om kvalitet, säger Magnus Magnusson som äger och driver verksamheten tillsammans med 35 medarbetare.

– Det är ett hantverk att odla potatis och vi känner vår halländska jord, även om vi inte kan kontrollera precis allt. Senaste veckorna fick vi 300 millimeter regn till exempel. Haha! Vi odlar ett femtontal sorter på 530 hektar och testar dessutom tre-fyra nya sorter varje år i praktisk odling. Potatisen plockas varje dag, utom söndagar. Förstklassig potatis som sorteras optiskt, tvättas och paketeras för leverans till restauranger och storkök men också till dagligvaruhandeln från Sundsvall ner till Malmö.

Ta bort blast för fast fint skal


Hos Magnusson kan potatisen lagras i ett helt år i tempererade och välventilerade lokaler och hålla hösta klass. Men då måste skalet sitta där det ska. I mitten av september ska potatisen vara klar för inlagring.

– Först testas mognadsgrad och TS-halt i potatisen ute på fälten. Testerna görs tre-fyra gånger innan det är dags för ett kokprov och en slutbedömning. När vi känner oss nöjda är det dags att ta bort blasten som gör att potatisen kan bilda ett fast skal. Tre veckor senare är potatisen helt skalfast och klar för inlagring. Hög skalfinish är jätteviktigt, men det är som alltid insidan som räknas. Kvalitet, kvalitet, kvalitet igen.

Fakta
M.Magnusson Potatis AB i Mellby utanför Laholm är certifierade enligt SMAK och levererar SMAK-märkt potatis till bland andra Martin & Cervera, Menigo, Hebes Frukt & Grönt, Axfood och Lidl.