Hälsning från potatislandet – september

Andreas Wiklund, Stora Tollby Gård, Gotland

STORA TOLLBY GÅRD ligger någon mil utanför Visby och odlar 35-40 olika sorters potatis i år. Potatis som får kockar, köksmästare och helt vanliga matintresserade att slicka sig runt munnen. – Vi är duktiga på att ta fram rätt sort som passar till just det som ska tillagas, säger Andreas Wiklund som äger gården.

Kunglig kvalitet
Stora Tollby Gårds potatis har serverats på många Nobelmiddagar, men också på kungliga tillställningar.

– Vi får ofta spännande förfrågningar och nästan alltid brukar vi lösa det också. De behöver en viss sort, en viss storlek, och hör av sig till oss. I mitten av juni 2015 skulle Prins Carl Philip gifta sig. I mars fick vi frågan, ”har ni färskpotatis den här dagen”. Det borde gå sa vi och satte tre sorter, för att sprida risk. De utvecklas ju olika. Veckan innan bröllopet var det dags att ta upp och kika och bedöma vilken sort vi skulle ha. Det skulle vara små, som en stenkula, och om jag minns rätt så var det Solist det blev. Eller Arrow. Nobelmiddagen har vi levererat till i 12-13 år nu med olika produkter. Kocklandslaget och Årets Kock-gänget brukar höra av sig också. Men till vardags levererar vi till restauranggrossister som når ut till många fina krogar. En stor del levereras till livsmedelsproducenten Rydbergs.

Men också till två chipsfabriker på Gotland?

– Ja, det är yngre personer som vi är med och stöttar. I början testade vi vanlig matpotatis, men det blev en stor skillnad när vi började odla chipssorterna Arsenal, Verdi och Kiebitz. Det blev galet bra och då var det många krögare som hörde av sig och ville köpa för att göra sina egna chips där på restaurangerna.

Naturen måste få ta plats
Gotland har ett bra odlingsklimat, bra bevattning och de många soltimmarna är motorn i smakupplevelsen.

– Smaken är jätteviktig, såklart. Men kvalitet för oss är större än så. Potatis är ju en rätt intensiv odling, men naturen måste också få ha sin plats så att det i slutänden blir en harmoni. Om vi bönder ska vara trovärdiga, så måste vi visa på att vi bidrar till att det är hållbart. Vi har ett utarbetat kretsloppstänk. Vi har ju jorden till låns och om 10.000 år ska någon annan bruka den här jorden. Man kanske inte måste krama ur jorden till sista droppen och vara närig. Kanske måste man bidra till mångfald och en bra miljö för nästa generation? Det tycker vi.

STORA TOLLBY GÅRD: 12 anställda. 180 hektar potatisodling. Några av sorterna – Annika, Andean Sunside, Anuok, Asparges (Sparris), Amandine, Annabelle, Baby Lou, Cherie, Birgit, Arsenal (chips), Verdi (chips), Lady Rosetta (chips), Kiebitz (chips), Jutlandia, Conect, Ballerina, Princess, Solist, Excellency, King Edward, Perline, Gaiane. All potatis lagras, tvättas och paketeras på gården. Här finns även en gårdsbutik.