Hälsning från Potatislandet – maj månad

VÄTTERNPOTATIS ÄLSKAR POTATIS. Tärnad, strimlad, skivad, små runda och färdigkokta. Färdigrätter, potatissallader, gratänger och klyftpotatis. Och mycket mer. Potatisprodukterna levereras till storkök som kommunala skolor, äldreomsorg och sjukvård, men även till livsmedelsindustrin berättar Erik Pettersson på Vätternpotatis.

– Vi har fått fin feedback på att vi endast har svensk råvara från våra kunder. Vi vill värna om det svenska jordbruket, de lokala odlarna och ta vara på de råvaror som odlas här på den bördiga slätten kring Ödeshög. Här, mitt i potatislandet och nära våra kunder, grundades Vätternpotatis 1964.

15.000 ton potatis förädlas
Vätternpotatis hette från början Hästholmens Potatisprodukter och producerade främst råskalad och konserverad potatis till storhushåll och industri. Grundarna ville hitta en plats som låg nära råvaran och nära till kunder.

– Från början var det gårdar runt fabriken som levererade den första potatisen. Under åren som gått har Vätternpotatis vuxit så har vi fått utöka antalet odlare. Vi väljer de odlare som kan leverera de sorter vi vill ha i den storlek som passar oss och med den kvalitet vi önskar. Alla våra odlare är IP-odlare. Numera förädlar vi ungefär 15.000 ton potatis varje år.

Vilka krav ställs på potatisprodukterna?

– På rena upphandlingar är det EU-direktiv och att potatisen inte får vara efterskördsbehandlad, den skall uppfylla klassmärkningen och i vissa fall närodlad. Vi har fått fin feedback på att vi endast har svensk råvara från våra kunder. Vi vill värna om det svenska jordbruket, de lokala odlarna och ta vara på de råvaror som odlas här. 

SMAK-märkt är en trygg måttstock
Vätternpotatis vill erbjuda den godaste potatisen av hög kvalitet och har just anslutit sig till SMAK.

– SMAK-märkningen tycker vi är en trygg måttstock för att potatisen håller den kvalitet vi önskar och att smakar som den ska. Vår förkokta potatis är klar att värmas och ätas och har alla näringsämnen kvar när den serveras i skolmatsalen, exempelvis. Ju mer kontroll och ju mer genomarbetade delar, desto högre kvalitet får du i det du gör, säljer eller producerar. Har vi kontroll på detta, så kommer våra produkter ha de egenskaper man vill ha på en produkt. Kunden kan då känna sig trygg i att veta att man får samma smak och egenskaper vid varje leverans.

Erik Pettersson skickar med en hälsning till alla potatisälskare därute: 
– Hoppas att alla får en fin sommar och äter riktigt mycket potatis.