Potatisrapport 2024: SVERIGES MEST ÄLSKADE KNÖL FIRAR 300 ÅR OCH TRENDAR PÅ TALLRIKARNA
Jonas Alströmer satte den första matpotatisen i jorden år 1724 i Alingsås....
Tio saker du inte visste om potatis
Potatisen är en rotfrukt som har funnit så länge vi kan minnas. Men visste du de här tio sakerna om vår älskade knöl?
Vi äter potatisen men, vi tänker sällan på dess historia. Just därför är det roligt att se tillbaka på vår populära rotfrukts resor genom tiderna.
– Inka-folket i Sydamerika var de första människorna som odlade potatis. De började odla rotfrukten 200 år f.kr.
– I genomsnitt äter varje världsmedborgare 33,3 kilo potatis per år. I Sverige åt vi enligt SJV statistik 46,5 kilo/person av den obearbetade/färska potatisen under 2019.
– År 1995 var det första året då potatisen fick utmärkelsen som det första odlade vegetabliska frö att odlats ute i rymden på rymdskeppet Columbia.
– Namnet potatis kommer från spanska patata och…
– … det var just Spanien som introducerade potatisen i Europa under erövringen på 1500-talet.
– År 1845 spreds en sjukdom bland skörden som kallas bladmögel. Potatisen påverkades hårt och försvann på många ställen. Det blev bland annat orsaken till Irlands stora hungernöd som man tror tog död på en miljon invånare och fick yttligare en miljon människor att fly.
– Människor kan överleva på en diet bestående av endast potatis och mjölk (eller smör), som innehåller A- och D-vitamin, vilka är de enda vitaminerna potatisen saknar.
– Den potatis som har världsrekord i vikt och storlek vägde 3,76 kilo och odlades fram i England.
– Idag är Kina den största producenten av potatis.
– Potatis innehåller en giftig förening som kallas solanin. Utsätts potatisen för angrepp i form av fysik skada eller ljus så kan solaninvärdena höjas. I vissa fall kan det orsaka huvudvärk, diarré och kramper. Får en människa i sig allt för höga doser av solanin kan det leda till koma eller till och med döden. Du kan se på potatisen om den har ökat solaninvärde på färgen. Har värdet höjts så blir nämligen potatisen grön.