Print
Potatissoppa med citron och timjan
Med den här makalöst goda och enkla rätten vann Kerstin Martina Haags extrapris i tävlingen Årets Potatisstjärna. Kerstins egna ord: Den här soppan älskas av alla, vuxna som barn. Själv är jag inte så förtjust i mixade potatissoppor, men här är potatisen i bitar, och citron och timjan gör den fantastiskt god! Den ska räcka för 4 personer, men jag skulle säga 3, för folk äter mycket. Knepet är att potatisen får puttra i enbart grädde först vilket ger en fantastisk smak och simmig konsistens.
Ingredienser
- 1/2 kg potatis av fast eller halvfast typ t ex Bintje eller Amandine
- 1 medelstor gul lök
- 2 msk smör
- 2 ½ dl vispgrädde
- 5 dl grönsaksbuljong eller kyckling
- 1 msk färska timjanblad eller knappt 2/3 tsk torkad
- 1 liten citron helst ekologisk
- salt nymald vitpeppar
Instruktioner
- Skala och tärna potatisen i sockerbitsstora bitar.
- Skala och hacka löken något finare.
- Smält smöret i en gryta och fräs löken mjuk på låg värme utan att den får färg.
- Tillsätt potatisen och vänd runt bitarna i smöret.
- Häll på grädden, låt alltsammans koka upp och sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen är mjuk (men inte sönderkokt).
- Rör om ofta så att det inte bränns vid.
- Koka upp grönsaksbuljongen eller gör den på vatten från vattenkokaren och koncentrat. Rör ner timjan i soppan.
- Rör ner den heta buljongen.
- Finriv citronskalet precis före servering.
- Pressa saften från citronen.
- Smaka av med finrivet citronskal, 2-3 msk citronsaft, salt och peppar.
Anteckning
Receptmakare: Kerstin Kokk
Foto: Björn Tesch
Foto: Björn Tesch