Potatissoppa med citron och timjan

Print

Potatissoppa med citron och timjan

Med den här makalöst goda och enkla rätten vann Kerstin Martina Haags extrapris i tävlingen Årets Potatisstjärna. Kerstins egna ord: Den här soppan älskas av alla, vuxna som barn. Själv är jag inte så förtjust i mixade potatissoppor, men här är potatisen i bitar, och citron och timjan gör den fantastiskt god! Den ska räcka för 4 personer, men jag skulle säga 3, för folk äter mycket. Knepet är att potatisen får puttra i enbart grädde först vilket ger en fantastisk smak och simmig konsistens.

Ingredienser

  • 1/2 kg potatis av fast eller halvfast typ t ex Bintje eller Amandine
  • 1 medelstor gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 5 dl grönsaksbuljong eller kyckling
  • 1 msk färska timjanblad eller knappt 2/3 tsk torkad
  • 1 liten citron helst ekologisk
  • salt nymald vitpeppar

Instruktioner

  • Skala och tärna potatisen i sockerbitsstora bitar.
  • Skala och hacka löken något finare.
  • Smält smöret i en gryta och fräs löken mjuk på låg värme utan att den får färg.
  • Tillsätt potatisen och vänd runt bitarna i smöret.
  • Häll på grädden, låt alltsammans koka upp och sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen är mjuk (men inte sönderkokt).
  • Rör om ofta så att det inte bränns vid.
  • Koka upp grönsaksbuljongen eller gör den på vatten från vattenkokaren och koncentrat. Rör ner timjan i soppan.
  • Rör ner den heta buljongen.
  • Finriv citronskalet precis före servering.
  • Pressa saften från citronen.
  • Smaka av med finrivet citronskal, 2-3 msk citronsaft, salt och peppar.

Anteckning

Receptmakare: Kerstin Kokk
Foto: Björn Tesch
Rulla till toppen