Potatiskräm, mandlar och färsk vitlök

Print

Potatiskräm, mandlar och färsk vitlök

Den här läckra krämen med höstkänsla kom till final i tävlingen Årets Potatisstjärna 2010 som anordnades av Svensk Potatis och matsajten Taffel.se. Krämen är god som dippeller att breda på rostat vitt bröd.

Ingredienser

  • 10 portioner som dipp
  • 20 oskalade mandlar
  • 200 g 3 stora mandelpotatisar eller annan mjölig potatis
  • 300 g ca 5 jordärtskockor
  • 200 g 1 liten eller ½ stor zucchini
  • 4 stora klyftor färsk vitlök
  • ca ½ tsk torkad timjan
  • ca 2 msk nypressad lime
  • salt efter behag

Instruktioner

  • Lägg mandlarna i en form och sätt in dem i en kall ugn.
  • Sätt ugnen på 200°C och rosta tills mandlarna doftar ordentligt och djupnat i färgen men inte är brända. De brukar vara färdiga samtidigt som ugnen är varm.
  • Lägg över mandlarna på ett fat och låt dem svalna.
  • Skala och tärna potatisarna medan mandlarna rostas, skala och tärna skockorna i mindre bitar.
  • Ångkoka allt tills det mjuknat. Om du inte har en ånginsats kan du använda ett durkslag över kokande vatten och lägga ett lock ovanpå. Du kan också sjuda tärningarna mjuka i lättsaltat vatten om du tycker det är enklare.
  • Tärna zucchinin och låt den ångkoka med den sista minuten.
  • Skala vitlöken och hacka den grovt.
  • Lägg mandlarna och 2 msk vatten i en matberedare och mixa till grovt mos.
  • Lägg ner alla grönsakerna och vitlöken och mixa till slät puré.
  • Smaka av med timjan, salt och nypressad limesaft.
  • Tillsätt ytterligare 2-3 msk vatten och mixa hastigt så att det blir riktigt krämigt.
Rulla till toppen