Potatisklimp

Potatisklimp tillagades redan på 1700-talet i Sverige och serverades då för det mesta i soppa. Idag tillagas det på ungefär samma sätt och med samma ingredienser som när man tillagar Gnocci. Skillnaden är att potatisklimp innehåller mindre andel vetemjöl och mer smör.

Potatisklimp
Print

Potatisklimp

Potatisklimp tillagades redan på 1700-talet i Sverige och serverades i soppa (28). De tillagas på ungefär samma sätt och med samma ingredienser som Gnocci. Skillnaden är att potatisklimp innehåller mindre andel vetemjöl och mer smör.

Ingredienser

  • 250 g kokt kall potatis skalad (ca 400 g rå potatis med skal)
  • 25 g matfett
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • Ca 2-3 msk hackad persilja
  • Ca 3 msk vetemjöl eller så mycket det behövs.

Instruktioner

  • Pressa eller riv den kokta potatisen.
  • Arbeta in matfett och därefter ägg, hackad persilja och salt till en smidig deg.
  • Tillsätt vetemjöl, mängden anpassas efter hur saftig potatisen är.
  • Med hjälp av en matsked formas klimpar som läggs i kokande vatten.
  • Klimparna ska koka ca 10 minuter.
  • Potatisklimparna kan serveras som tillbehör eller läggas i soppan precis innan servering.

Rulla till toppen