Go Back
Potatisklimp
Print

Potatisklimp

Potatisklimp tillagades redan på 1700-talet i Sverige och serverades i soppa (28). De tillagas på ungefär samma sätt och med samma ingredienser som Gnocci. Skillnaden är att potatisklimp innehåller mindre andel vetemjöl och mer smör.

Ingredienser

  • 250 g kokt kall potatis skalad (ca 400 g rå potatis med skal)
  • 25 g matfett
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • Ca 2-3 msk hackad persilja
  • Ca 3 msk vetemjöl eller så mycket det behövs.

Instruktioner

  • Pressa eller riv den kokta potatisen.
  • Arbeta in matfett och därefter ägg, hackad persilja och salt till en smidig deg.
  • Tillsätt vetemjöl, mängden anpassas efter hur saftig potatisen är.
  • Med hjälp av en matsked formas klimpar som läggs i kokande vatten.
  • Klimparna ska koka ca 10 minuter.
  • Potatisklimparna kan serveras som tillbehör eller läggas i soppan precis innan servering.