![](https://svenskpotatis.se/wp-content/uploads/2018/09/2650x1035_konsument-scaled.jpg)
Konsument
Sverige är ett stort potatisland. Men hur stort?
Matkultur ändras hela tiden av influenser från andra länder och kulturer, men potatiskulturen består. Idag odlas ett hundratal kvalitetssorter i Sverige och den kommersiella potatisodlingen motsvarar trettiotusen fotbollsplaner. Vi är till 90 procent självförsörjande på potatis i Sverige, även om potatisodlingarna endast motsvarar en procent av landets brukarareal.
![Våra goda potatisrecept](https://svenskpotatis.se/wp-content/uploads/2018/09/512x512_recept.jpg)
Våra goda potatisrecept
Varje svensk äter ungefär 85 kilo potatis varje år
Potatisbullar, bakad potatis, dillstuvad potatis, stuvad potatis, potatisgratäng, hasselbackspotatis, potatispuré, potatiskaka, stekt potatis, friterade pommes…
![Inspiration](https://svenskpotatis.se/wp-content/uploads/2018/09/512x512_inspiration.jpg)
![Potatisstatistik](https://svenskpotatis.se/wp-content/uploads/2018/09/512x512_alla_alskar.jpg)
Potatisstatistik
Var äts det mest potatis i landet?
Var i Sverige äter vi mest potatis till lunch eller middag? Och vilken dag i veckan äts det mest potatis?
![Potatisregioner](https://svenskpotatis.se/wp-content/uploads/2018/09/512x512_landet.jpg)
Potatisregioner
Svensk Potatis och de sju potatisregionerna
De största odlingarna finns i Skåne följt av Hallands och Västra Götalands län. Färskpotatisen kommer främst från Bjärehalvön, Kullabygden och Skåne.
![Potatis och hälsa](https://svenskpotatis.se/wp-content/uploads/2018/09/512x512_halsa.jpg)
Potatis och hälsa
Vi och näringsfysiologerna är överens om att potatis är superhälsosam basmat. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter.
Bästa tipset: Ät den med skalet på.