Print
Klassiska potatis boulanger
”Potatis Boulanger, eller buljongbräserad potatis, är en klassisk rätt i det franska köket. En enkel potatisgryta som får sjuda i kalvfond med enbär, vitlök, vitt vin och timjan.”
Ett enkelt och gott tillbehör till alla typer av fågel eller kött. Pommes Boulanger är en rätt som skapades då fransmännen stekte kött i ugnen och lät köttsaften och kryddorna droppa ner på ett fat potatis. Och det blev bakad potatis, med mycket smak.
Ingredienser
- 400 g potatis av en fast sort t ex Folva eller Asterix
- 100 g rökt sidfläsk
- 4 schalottenlökar skivade
- 2 morötter i bitar
- 1 knippe färsk timjan
- 6 enbär
- 10 svartpepparkorn
- 2 lagerblad
- 3 vitlöksklyftor
- 4 dl vitt vin
- 6 dl kalvbuljong
Instruktioner
- Halvera potatisen på längden.
- Fräs fläsk och lök i en stor kastrull.
- Tillsätt potatisen, morötterna, alla kryddor, vin och kalvbuljong och låt sjuda tills potatisen är mjuk.
- Servera i en soppterrin eller små soppskålar.