Fräsch variant av klassikern på julbordet

Klassisk variant på julbordet
Print

Fräsch variant av klassikern på julbordet

God potatis har en självklar plats på julbordet. Vi njuter den kokt till sillen, gratinerad i en Janssons Frestelse eller som inlagd i sillsalladen. Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus har här skapat en modern och lite fräschare variant av den klassiska sillsalladen. Kryddpepparn är viktig för att få den rätta julsmaken, säger han

Ingredienser

  • 10 små potatisar Asterix
  • rapsolja
  • kryddpeppar
  • salt
  • 4 inlagda sillfiléer
  • 2 äpplen Ingrid Marie
  • 1 rödlök eller mini rödlök
  • 1 lättsaltad gurka
  • 1 gulbeta
  • 1 dl ekologisk gräddfil

Instruktioner

  • Skär potatisen i skivor och vänd dem i lite rapsolja, kryddpeppar och salt.
  • Rosta potatisen i ugnen i 15 min på 200 grader, och låt svalna något.
  • Skär klyftor av äpple och lök.
  • Smörstek dem i 5 min så att de blir gyllenbruna.
  • Skär sillen i grova bitar, och gurkan i stavar.
  • Varva alltsammans.
  • Toppa med gräddfil, nymald kryddpeppar och ringla till sist lite rapsolja över.

Anteckning

Recept: Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus Foto: Björn Tesch
Rulla till toppen