Go Back
Klassisk variant på julbordet
Print

Fräsch variant av klassikern på julbordet

God potatis har en självklar plats på julbordet. Vi njuter den kokt till sillen, gratinerad i en Janssons Frestelse eller som inlagd i sillsalladen. Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus har här skapat en modern och lite fräschare variant av den klassiska sillsalladen. Kryddpepparn är viktig för att få den rätta julsmaken, säger han

Ingredienser

  • 10 små potatisar Asterix
  • rapsolja
  • kryddpeppar
  • salt
  • 4 inlagda sillfiléer
  • 2 äpplen Ingrid Marie
  • 1 rödlök eller mini rödlök
  • 1 lättsaltad gurka
  • 1 gulbeta
  • 1 dl ekologisk gräddfil

Instruktioner

  • Skär potatisen i skivor och vänd dem i lite rapsolja, kryddpeppar och salt.
  • Rosta potatisen i ugnen i 15 min på 200 grader, och låt svalna något.
  • Skär klyftor av äpple och lök.
  • Smörstek dem i 5 min så att de blir gyllenbruna.
  • Skär sillen i grova bitar, och gurkan i stavar.
  • Varva alltsammans.
  • Toppa med gräddfil, nymald kryddpeppar och ringla till sist lite rapsolja över.

Anteckning

Recept: Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus Foto: Björn Tesch