Fira Potatisens Dag med Årets Kock vinnar recept

”Hej alla potatisälskare! Här kommer en hälsning till alla er som följde tävlingen Årets Kock 2019 och hejade på mig. Inför Potatisens dag på lördag bjuder jag på ett förenklat recept på min vinnande potatisrätt som varenda en av er fixar till, se recept nedan.
 
Stort lycka till i köket på lördag och ha en fin Potatisens dag. Ni är självklart välkomna till bords hos oss på SK Mat & Människor, vilken dag som helst. Här serveras vinnarrätten i sitt originalutförande. 
 
Smaklig måltid! önskar Martin Moses, Årets Kock 2019″

Recept Martin Moses
Årets Kock 2019

Frasig och inkokt Amandine-potatis med en kräm på King Edward och mjölkkokt vitlök, picklad och stekt svamp som toppad med lagrad ost.

4 personer
Frasig amandinepotatis

  • 300 g riven frasig amandinepotatis
  • 1 äggula
  • 1 msk smält smör
  • Salt

Riv potatisen grovt, blanda in äggula, smör och salt. Sprid ut i en form (tex brödform) med smörpapper, 3 cm tjockt. Baka i ugn 150 grader, ungefär en timme, och låt svalna med en tyngd på i och skär därefter i tärningar. Stek frasiga i smör precis innan servering.

Inkokt Amandine-potatis

  • 2 st Amandine-potatisar
  • 25 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar timjan
  • Salt

Skiva potatisen på längden i 1 cm tjocka skivor, koka ihop smör och vatten med vitlök, timjan och lite salt. Sjud potatisen i vätskan.

Picklad skogssvamp

  • 100 g valfri skogssvamp
  • 112-lag (0,5 dl ättika, 0,5 dl sockar, 1 dl vatten)

Koka upp lagen och skär ner svampen i mindre bitar. Lägg svampen i lagen när den kokar, låt det koka upp och lämna svampen att svalna i lagen.

Kräm på King Edward-potatis och mjölkkokt vitlök

  • 1 ägg
  • 150 g smör
  • 200 g King Edward-potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Koka potatisen. Bryn smöret till 160 grader och låt svalna. Koka vitlöksklyftan i mjölken. Mixa ägg och häll sakta i det ljumna smöret till krämig konsistens. Späd med vitlöksmjölken och pressa i potatisen. Mixa allt till en slät textur och smaka av med salt och peppar. Vill du göra det extra lyxigt, häll upp i gräddsifon och ladda med två patroner.

Stekt svamp

  • 100 g blandad skogssvamp
  • 1 schalottenlök
  • Smör
  • Salt

Stek svampen gyllenbrun i smör. Avsluta med salt, peppar och finskuren schalottenlök.

Till servering
Grevéost

Servering
Servera den inkokta Amandine-potatisen i botten, lägg på både den stekta och picklad svampen och toppa med King Edward-krämen och avsluta med att riva över en god, lagrad ost. Servera den nystekta frasiga Amandine-potatisen runtom.