Potatisrapport 2024: SVERIGES MEST ÄLSKADE KNÖL FIRAR 300 ÅR OCH TRENDAR PÅ TALLRIKARNA
Jonas Alströmer satte den första matpotatisen i jorden år 1724 i Alingsås....
Recept Martin Moses
Årets Kock 2019
Frasig och inkokt Amandine-potatis med en kräm på King Edward och mjölkkokt vitlök, picklad och stekt svamp som toppad med lagrad ost.
4 personer
Frasig amandinepotatis
Riv potatisen grovt, blanda in äggula, smör och salt. Sprid ut i en form (tex brödform) med smörpapper, 3 cm tjockt. Baka i ugn 150 grader, ungefär en timme, och låt svalna med en tyngd på i och skär därefter i tärningar. Stek frasiga i smör precis innan servering.
Inkokt Amandine-potatis
Skiva potatisen på längden i 1 cm tjocka skivor, koka ihop smör och vatten med vitlök, timjan och lite salt. Sjud potatisen i vätskan.
Picklad skogssvamp
Koka upp lagen och skär ner svampen i mindre bitar. Lägg svampen i lagen när den kokar, låt det koka upp och lämna svampen att svalna i lagen.
Kräm på King Edward-potatis och mjölkkokt vitlök
Koka potatisen. Bryn smöret till 160 grader och låt svalna. Koka vitlöksklyftan i mjölken. Mixa ägg och häll sakta i det ljumna smöret till krämig konsistens. Späd med vitlöksmjölken och pressa i potatisen. Mixa allt till en slät textur och smaka av med salt och peppar. Vill du göra det extra lyxigt, häll upp i gräddsifon och ladda med två patroner.
Stekt svamp
Stek svampen gyllenbrun i smör. Avsluta med salt, peppar och finskuren schalottenlök.
Till servering
Grevéost
Servering
Servera den inkokta Amandine-potatisen i botten, lägg på både den stekta och picklad svampen och toppa med King Edward-krämen och avsluta med att riva över en god, lagrad ost. Servera den nystekta frasiga Amandine-potatisen runtom.