Grov potatisröra med spenat och getost

Print

Grov potatisröra med spenat och getost

Servera gärna moset till en tomatsallad eller marinerade linser. Du kan också packa röran i ett gräddat pajskal och gratinera den i ugn 200°C. Det blir en utmärkt vegetarisk paj på sommarbuffén, kall som varm. Du kan gärna använda fryst spenat men se till att krama ur den noga så att moset inte blir blaskigt.
Servings 4

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis av fast typ
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g färsk babyspenat
  • 250 g chèvre fransk getost på rulle
  • salt nygrovmald svartpeppar

Instruktioner

  • Skrubba potatisen, men du behöver inte få bort allt skal.
  • Sjud potatisen mjuk men inte mosig i lättsaltat vatten.
  • Dela den heta potatisen i bitar. Du kan göra det med en trubbig kniv direkt i kastrullen om den är av tåligt material.
  • Slå över grädden.
  • Vira en handduk om kastrullen och sätt på locket.
  • Låt stå och dra under lock ca 20 minuter, så att grädden absorberas av potatisen.
  • Skölj spenaten mycket noga i kallt vatten och klappa den torr eller kör i salladsslunga. Mosa ihop potatisbitarna och grädden med en gaffel, och blanda ner spenaten.
  • Bladen mjuknar efterhand som de rörs ner i den varma potatisen. Mosa inte för mycket, utan låt potatisen vara bitig.
  • Smaka av med salt och peppar, men tänk på att getosten är salt.
  • Skär bort skalet på getosten. Bryt getosten i bitar, inte alltför små. Rör ner dessa sist, försiktigt så att de inte mosas helt.
  • Servera moset ljummet.

Anteckning

Recept: Julia Thorfinn. Foto: Björn Tesch
Rulla till toppen