Partystarters med ädelost och bacon

Partystarter
Print

Partystarters med ädelost och bacon

Eleonora, som i bloggvärlden är mer känd som Pytte, kom tvåa i tävlingen Årets Potatisstjärna med det här eminenta snackset. Eleonora skriver själv: Det är krispigt, det är krämigt, det är ett friterat litet Kinderägg med en ack så god överraskning inuti. Ät varma till en iskall öl!

Ingredienser

  • 40 små bollar eller 20 större
  • 400 g mjölig potatis t ex King Edward
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 msk smör
  • 1 pkt bacon
  • 140 g ädelost t ex Kvibille
  • 1/2 dl finskuren gräslök
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl panko eller ströbröd
  • ca 1 liter neutral olja till fritering
  • nymald svartpeppar ev salt

Instruktioner

  • Skala potatisen, dela dem i stora bitar och sjud dem mjuka.
  • Strimla baconet och stek det gyllene, låt rinna av på hushållspapper. Ställ åt sidan.
  • Kör snabbt i matberedare tillsammans med crème fraiche och smör.
  • Kör inte för länge då blir moset segt.
  • Ställ moset i kylen att svalna.
  • Hacka eller smula osten grovt och vänd ner i potatisen tillsammans med gräslök och bacon.
  • Smaka av med peppar; ytterligare salt behövs förmodligen inte.
  • Forma 2 rullar, ca 2 cm i diameter, med hjälp av plastfolie.
  • Vrid åt rullarna hårt och lägg i frysen i ca 30 minuter, tills de stelnat nog att skära i fina bitar.
  • Skär varje rulle i ca 20 centimetertjocka skivor. Forma försiktigt till bollar.
  • Doppa bollarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko eller ströbröd. Se till att de täcks ordentligt runt om vid varje moment, annars kan osten lätt rinna ut under friteringen.
  • Hetta upp oljan till ca 180°C, eller tills en vit brödbit ganska snabbt blir gyllene.
  • Fritera bitarna i någon minut tills de fått fin färg.
  • Låt rinna av på lite hushållspapper och servera, helst varma!

Anteckning

Recept: Eleonora Von Essen. Foto: Björn Tesch
Rulla till toppen