Print
Potatiskräm, mandlar och färsk vitlök
Den här läckra krämen med höstkänsla kom till final i tävlingen Årets Potatisstjärna 2010 som anordnades av Svensk Potatis och matsajten Taffel.se. Krämen är god som dippeller att breda på rostat vitt bröd.
Ingredienser
- 10 portioner som dipp
- 20 oskalade mandlar
- 200 g 3 stora mandelpotatisar eller annan mjölig potatis
- 300 g ca 5 jordärtskockor
- 200 g 1 liten eller ½ stor zucchini
- 4 stora klyftor färsk vitlök
- ca ½ tsk torkad timjan
- ca 2 msk nypressad lime
- salt efter behag
Instruktioner
- Lägg mandlarna i en form och sätt in dem i en kall ugn.
- Sätt ugnen på 200°C och rosta tills mandlarna doftar ordentligt och djupnat i färgen men inte är brända. De brukar vara färdiga samtidigt som ugnen är varm.
- Lägg över mandlarna på ett fat och låt dem svalna.
- Skala och tärna potatisarna medan mandlarna rostas, skala och tärna skockorna i mindre bitar.
- Ångkoka allt tills det mjuknat. Om du inte har en ånginsats kan du använda ett durkslag över kokande vatten och lägga ett lock ovanpå. Du kan också sjuda tärningarna mjuka i lättsaltat vatten om du tycker det är enklare.
- Tärna zucchinin och låt den ångkoka med den sista minuten.
- Skala vitlöken och hacka den grovt.
- Lägg mandlarna och 2 msk vatten i en matberedare och mixa till grovt mos.
- Lägg ner alla grönsakerna och vitlöken och mixa till slät puré.
- Smaka av med timjan, salt och nypressad limesaft.
- Tillsätt ytterligare 2-3 msk vatten och mixa hastigt så att det blir riktigt krämigt.