Vad vill man se vid kontroll?

  • Har företaget tagit med glykoalkaloider i sin faroanalys? Företagen ska kunna visa att de identifierat faran för bildning av glykoalkaloider i potatis och att denna fara är identifierad i relevanta steg i kedjan. De ska känna till att det finns ett gränsvärde och kunna ta fram det.
  • Olika potatissorter har olika benägenheter att bilda glykoalkaloider. Har företaget kännedom om hur glykoalkaloidbildningen är för de potatissorter som de förpackar/köper in?
  • Skadad, groddad och grön potatis innehåller ofta högre halter glykoalkaloider. Genomför företaget kontroller och/eller sortering av potatisen när det gäller mekaniska skador, groddning och grönfärgning?
  • Exponering av ljus skapar en slags stress i potatisen vilket kan leda till en ökad bildning av glykoalkaloider. Hur skyddar företaget potatisarna från att exponeras av ljus? Skyddar förpackningarna som används mot ljus och grönfärgning?