Kvalitetsnormer
Hur klassificeras potatis? Nya uppdaterade kvalitetsnormer samlat i en folder SMAK:s system...
Svensk Potatis gör kvalitetsanalyser på uppdrag av odlare, packerier och skalerier. Arbetet börjar redan ute på fältet med tester och provgrävningar och potatisens kvalitet kontrolleras sedan i olika led innan den säljs till konsumenter och storkök.
Kvalitetstesterna börjar ute på fältet med provgrävningar och bestämning av när potatisen skall skördas, hur den ska hanteras och packas samt dess lagringsduglighet. SMAK:s analyser är ofta underlag för betalningen till odlaren och för packeriet som hanterar och sorterar potatisen.
För att fastställa kvaliteten hos ett potatisparti tar man slumpmässigt ut ett visst antal delprov. Delproven slås därefter samman till ett samlingsprov på 25 kilo. Vid provtagningen tittar vi på förekomsten av blötröta, groddar, grad av uttorkning och om potatisen är jordig eller våt. Provet tvättas och potatisen undersöks sedan enligt följande:
Storleken kontrolleras genom att knölarna manuellt förs genom ett såll med kvadratiska maskor. Skillnaden mellan den största och den minsta knölen får vara max 20 mm. Samtidigt kollas om alla knölar är av samma sort. Alla sorter har olika egenskaper.
Samtliga knölar som använts för storleks- bestämningen genomskärs med olika snitt, så man kan fastställa förekomsten av såväl inre som yttre defekter. De vanligaste skadorna och sjukdomarna hittar du här.
50 st potatisar tas ut för provkokning. Hälften kokas med skal på och hälften utan. Kokegenskaperna bedöms sedan på hur många som sönderkokats, mörkfärgats och/eller blötkokats. Några knölar smakas också av, för att känna ev. bismak.
Målet är att se till att den ömtåliga färsk- och sommarpotatisen får en skonsam hantering så att dess fina egenskaper behålls.
Detta är ett certifieringssystem för packerier där SMAK återkommande kontrollerar att de certifierade packerierna driver ett aktivt kvalitetsarbete och följer de krav som SMAK specificerat. Certifieringen bygger också på att potatisen kommer från certifierade odlingar (IP, KRAV eller EurepGap).13020
Efterkontrollen består främst i analyser där man tittar på förekomsten av skador och sjukdomar och samt fastställer potatisens kokegenskaper. Analysverksamheten baseras på SMAK:s normer som omfattar:
Här kan du läsa mer om provning och kvalitetsanalys för odlare, packare, grossister, storhushåll. Svensk Potatis har även tagit fram värdefulla råd för egenkontroll i butiker.