Det finns otroligt många olika recept på soppa ända sedan potatis introducerades i Sverige. Denna smakrika soppa med nötkött, kryddor och potatisklimp blir snabbt en favorit efter man testat den. Recept på hur man tillagar potatisklimp hittar ni på vår hemsida men det går lika bra att servera soppan som den är.
Print
Pantofflesoppa med potatisklimp
Det finns otroligt många olika recept på soppa ända sedan potatis introducerades i Sverige. Här finns en del av dem avskrivna. Prova och låt er väl smaka. Soppa serverades förr gärna med klimp, (samma tillagning som gnocchi). Se recept på Potatisklimp som passar bra till denna soppa. Klimp kunde göras av potatis men även av mjöl. Receptet kommer från hemsidan www.potatisitiden.se
Ingredienser
- 1 gul lök
- 3 – 4 morötter
- 150 g kålrot
- 150 g palsternacka
- 6 – 8 potatisar
- ca 400 g benfritt nötkött eller fläskkött t ex rostbiff alt skinkstek
- 1-2 l vatten
- 2-3 köttbuljongtärningar alt köttfond
- 10 kryddpepparkorn
- 1 tsk timjan
Instruktioner
- Koka upp vattnet, tillsätt köttbuljongtärningar, kryddpeppar och timjan.
- Lägg i köttet. Koka sakta under lock tills köttet är klart (75° i centrumtemperatur). Tag upp köttet, spara buljongen.
- Under tiden köttet kokas, skala och hacka gul lök. Skala och skär morötter, kålrot, palsternacka och potatis i mindre bitar.
- Koka lök, rotfrukter och potatis i buljongen tills de är mjuka.
- Skär under tiden köttet som kan läggas i soppan eller serveras bredvid.
- Soppan kan mixas (som bilden) eller serveras som en klar soppa med rotfrukter och potatis i bitar. Smaka av.
- Serveras gärna med potatisklimp.