• Skador och sjukdomar

    Skadorna redovisas i den ordning de för närvarande värderas enligt SMAK´s bedömningssystem och med…

    LÄS MER

  • För packare

    Anslut dig till SMAK’s kvalitetssystem!

    LÄS MER

  • Kvalitetssäkring

    Provning och kvalitetsarbete SMAK´s system för att klassificera potatis och analysera kvalitén är allmänt…

    LÄS MER

  • För odlare

    Här hittar Du information om:

    LÄS MER

  • Företag

    Snabblänkar Villkor för anslutning | Kontakta oss för att ansluta dig Företag Kontaktperson Adress Nummer Anderssons…

    LÄS MER

Rostfläckighet

Uttrycket rostfläckighet används för att beteckna de bruna fläckar av varierande storlek, som under vissa omständigheter uppträder inuti knölarna. Fläckarna förekommer oregelbundet spridda i knölköttet. Någon fortsatt utveckling av skadan under lagringen sker inte. Efter kokning blir skadade partier hårda och mörkfärgande. Mörkfärgningen blir i regel mer omfattande än själva rostfläcken.

Skadan orsakas av ogynnsamma markförhållanden och uppträder i samband med starka växlingar i markfuktigheten i synnerhet om en relativt fuktig vår följs av en torr sommar samt en sensommar-höst med riklig nederbörd.

Internal rust spot

The term internal rust spot is used to signify the brown spots of varying size, which under certain circumstances occur inside tubers. The spots are unevenly distributed in the flesh of the tuber. The disease does not develop further in storage. After boiling, the diseased parts are hard and discoloured. As a rule the dark discoloration is more extensive than the actual rust spot.

The disease is caused by unfavourable soil conditions and arises in conjunction with strong variations in soil humidity, more particularly if a dry summer and a late summer-autumn with a heavy precipitation follow a relatively damp spring.