Kvalitetssäkring
Provning och kvalitetsarbete SMAK´s system för att klassificera potatis och analysera kvalitén...
Skadorna redovisas i den ordning de för närvarande värderas enligt SMAK´s bedömningssystem och med dess svenska och engelska namn och beskrivning.
Blötrota Bacterial soft rot |
Phyriumröta Water wound rot |
Rödröta Pink rot |
Frostskador Frost damage |
Stjälkbakterios Black leg |
Fusariumröta Dry rot |
Phomaröta Gangrene |
Ljus ringröta Bacterial ring rot |
Mörk ringröta Brown rot |
Brunröta Late blight |
Rötnematod Potato tubberrot eelworm |
Kräfta Wart |
Rostringar Spraing |
Rostfläckighet Internal rust spot |
Glasighet Glassiness |
Kärlrings-missfärgning Vascular discoloration |
Naveländsnekros Stem end necrosis |
Kvävning Oxygen exhaustion |
Värmeskada Black heart |
Grönfärgning Greening |
Ihålighet Hollow heart |
Inre missfärgning Internal discoloration |
Mekanisk skada Mechanical damage |
Stötblått Blue spots |
Larvskada Wireworm injury |
Kvickrotskada Couch-grass |
Inåtväxande groddar Internal sprouting |
Missformning Second growth |
Växtspricka Growth cracks |
Vanlig skorv Common scab |
Nätskorv Russet scab |
Pulverskorv Powdery scab |
Blåsskorv Skin spot |
Lackskorv Black scurf |
Silverskorv Silver scurf |
Nagelmärken Nailmarks |
Skalbristning Skin cracking |
Skalåterbildning Skin reformation |
Skalmissfärgning Skin discoloration |