• Månadsbrev

    Här kan du läsa de senaste årens Månadsbrev från oss. 2022 Månadsbrev februari 2022Månadsbrev…

    LÄS MER

  • Skador och sjukdomar

    Skadorna redovisas i den ordning de för närvarande värderas enligt SMAK´s bedömningssystem och med…

    LÄS MER

  • För packare

    Anslut dig till SMAK’s kvalitetssystem!

    LÄS MER

  • Kvalitetssäkring

    Provning och kvalitetsarbete SMAK´s system för att klassificera potatis och analysera kvalitén är allmänt…

    LÄS MER

  • För odlare

    Här hittar Du information om:

    LÄS MER

  • Företag

    Snabblänkar Villkor för anslutning | Kontakta oss för att ansluta dig Företag Kontaktperson Adress Nummer Anderssons…

    LÄS MER

Kvalitetssäkring

Provning och kvalitetsarbete

SMAK´s system för att klassificera potatis och analysera kvalitén är allmänt accepterat av de parter som handlar med potatis. Arbetet börjar ofta redan ute i fält med provgrävningar och bestämning av när potatisen skall skördas och dess lagringsduglighet. SMAK´s analyser är ofta underlag för betalningen till odlaren och hur packeriet skall hantera och sortera potatisen. Det förebyggande arbetet går ut på att styra hanteringen och packningen för att säkra en bra potatiskvalitet till konsument. Stiftelsen Potatisbranschen har för detta tagit fram anvisningar i: Program för kvalitetssäkring av färsk/sommarpotatis – Målet är att se till att den ömtåliga färsk- och sommarpotatisen får en skonsam hantering så att dess fina egenskaper behålls. Riktlinjer för hygien-, miljö- och kvalitetsarbete på potatispackerier – RIP – Detta är ett certifieringssystem för packerier där SMAK Certifiering AB återkommande kontrollerar att de certifierade packerierna driver ett aktivt kvalitetsarbete och följer de krav som Stiftelsen Potatisbranschen specificerat. Certifieringen bygger också på att potatisen kommer från certifierade odlingar (IP, KRAV, EU ekologiskt eller GlobalG.A.P.). Analyser Efterkontrollen utförs av Svensk Potatis besiktningsmän och består främst i analyser där man tittar på förekomsten av skador och sjukdomar och samt fastställer potatisens kokegenskaper. Analysverksamheten baseras på SMAK´s normer som omfattar:

    • System för Kvalitetsbestämning av matpotatis
    • Norm för bedömning av skador och sjukdomar
    • Norm för bedömning av kok/bakegenskaper samt mörkfärgning
    • Norm för uttag av prov
    • Rutiner för hantering och beredning av prov
    • Protokoll/analysbevis
    • Kvalitetsnorm för färsk-/sommarpotatis
    • Kvalitetsnorm för höst-/vinterpotatis