Denna potatisrätt har vi hämtat från den underbara kokboken ”Potatis – Jordens guld” av Lena Djuphammar och Pernilla Rönnlid. Boken är en perfekt present och innehåller många härligt goda potatisrecept!
Janssons frestelse är en riktig klassiker. Knepet för denna goda Jansson är att använda mycket ansjovis.
Foto: Lena Djuphammar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200° C.
- Smörj en ugnsfast form eller fyra små portionsformar.
- Skala potatisen och riv den grovt på mandolin eller rivjärn. Blötlägg inte potatisrivet, stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen. Om du vill förbereda din Jansson är det bättre att blötlägga den skalade potatisen innan du river den.
- Riv löken. Låt ansjovisen rinna av, men spara spadet.
- Varva potatis, lök och ansjovis i formen med potatisen överst.
- Blanda grädde, mjölk och ansjovisspad och häll hälften av blandningen i formen. Toppa med ströbröd.
- Grädda i ugnen ca 30 minuter.
- Ta ut formen och fyll på resten av gräddblandningen och grädda sedan ytterligare 10 – 15 minuter tills potatisen känns mjuk.