Vinnande bidrag till Årets studentkock – tema potatis. En av 90-talets mest populära rätter, en krämig, smakrik och god kaka. Juryns motivering är att i kombination med en ljuvligt god smak är den även enkel och billig att tillaga. Utmärkt rätt att servera på buffén, till grillat eller till fisken. God även dagen efter. Alla sorters potatis går att använda, nu på sommaren går det utmärkt med färskpotatisen.
Foto: Staffan Andersson
Gör så här
Smörj en rund form med löstagbar kant eller lägg ett bakplåtspapper i formen. Skala och skär potatisen i skivor. Mixa eller rör samman färskost, ägg och creme fraiche, blanda i den rivna osten. Skär salladslöken i tunna skivor. Varva potatis, oströran och lök i formen. Salta och peppra mellan varven. Ugnsbaka i 175 grader 40 – 50 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
Garnering: Bred på färskost och garnera med kapris, mejram och paprikabitar Servera den varm och gärna med skivad pastrami eller skinka.