Den här läckra krämen med höstkänsla kom till final i tävlingen Årets Potatisstjärna 2010 som anordnades av Svensk Potatis och matsajten Taffel.se. Krämen är god som dippeller att breda på rostat vitt bröd.
Foto: Björn Tesch
Gör så här
Lägg mandlarna i en form och sätt in dem i en kall ugn. Sätt ugnen på 200°C och rosta tills mandlarna doftar ordentligt och djupnat i färgen men inte är brända. De brukar vara färdiga samtidigt som ugnen är varm. Lägg över mandlarna på ett fat och låt dem svalna. Skala och tärna potatisarna medan mandlarna rostas, skala och tärna skockorna i mindre bitar. Ångkoka allt tills det mjuknat. Om du inte har en ånginsats kan du använda ett durkslag över kokande vatten och lägga ett lock ovanpå. Du kan också sjuda tärningarna mjuka i lättsaltat vatten om du tycker det är enklare. Tärna zucchinin och låt den ångkoka med den sista minuten. Skala vitlöken och hacka den grovt. Lägg mandlarna och 2 msk vatten i en matberedare och mixa till grovt mos. Lägg ner alla grönsakerna och vitlöken och mixa till slät puré. Smaka av med timjan, salt och nypressad limesaft. Tillsätt ytterligare 2-3 msk vatten och mixa hastigt så att det blir riktigt krämigt.