Rätten passar utmärkt till sommarens grillfester eller när man vill äta en god, enkel sallad. Mikaela Karlsson som läser Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet på högskolan i Halmstad, var en av finalisterna i tävlingen Årets Studentkock – tema potatis. Hennes bidrag ”Somrig potatissallad” är en mycket enkel rätt att tillaga där ingredienserna i rätten ”gifter sig” med varandra. Mikaelas egen kommentar kring hur rätten kom till: ” Den slutgiltiga versionen var i samband med tävlingen. Jag har gjort mycket potatissallad innan och fått pröva mig fram. Resultatet blev vad jag tyckte var bäst efter en lång rad av experimenterande”.
Foto: Staffan Andersson
Gör så här
Lägg tomaterna i blöt en liten stund. Koka potatisen och låt dem svalna, skär sedan upp dem i stora bitar. Skär tomaterna i tunna strimlor och hacka rödlöken. Blanda samman potatis, tomater, rödlök och ruccolasallad i en skål. Rör ihop olja, vinäger, senap, salt och peppar och häll sedan blandningen över potatissalladen. Toppa salladen med fetaost. Servera salladen som en lättlunch eller tillsammans med det som ligger på grillen.