Det finns två kvalitetsklasser för potatis som säljs i butik:
SMAK Klass 1 |
SMAK Klass 2 |
All SMAK-märkt potatis som säljs i lösvikt ska vara tvättad!
SMAK Klass 1 är matpotatis av högsta kvalitet
Vilket innebär:
- god kvalitet; hela, friska, sorttypiska knölar.
- mindre fel tillåtna, så som form, färg, små läkta sprickor, små skador som orsakats av hantering.
- goda kokegenskaper, kan kokas med skalen på.
SMAK Klass 2 är matpotatis av bra kvalitet
Vilket innebär:
- bra kvalitet.
- får ha form- och färgfel.
- får ha läkta sprickor / skador inom angivna gränser.
- goda kokegenskaper, kokas bäst råskalad.
Dessutom skall knölarna vara:
- friska, dvs ej angripna av röta eller ha annan kvalitetsförsämring som gör den olämplig för konsumtion
- tvättad, om den exponeras för försäljning i lös vikt. Med tvättad menas praktiskt taget fri från främmande beståndsdelar och föremål.