Detta är en god och vacker variant på Janssons frestelse som känns lite lyxigare. Perfekt att bjuda på som förrätt eller till fördrinken.
Foto: kurt-Inge Eklund
Gör så här
- Sätt ugnen på 175° C
- Klä en avlång ugnsfast form med aluminiumfolie
- Skala potatisen och skiva dem i tunna skivor. Håll de båda sorterna separerade
- Hacka dillen
- Finhacka gräslöken. Spara lite till garnering.
- Blanda den vita potatisen, dill, gräslök, cayennepeppar och grädde i en skål
- Salta och peppra potatisblandningen
- Skiva matjesfiléerna i tunna skivor
- I formen, varva vit potatis – matjesskivor – vit potatis – blå potatis – vit potatis – matjesskivor – vit potatis
- Lägg tärningar av smöret på toppen
- Täck formen med aluminiumfolie
- Baka i vattenbad i ugnen 175° C i 60 minuter
- Låt svalna med tyngder på toppen
- Ta potatiskakan ur formen och avlägsna aluminiumfolien
- Skiva försiktigt upp potatiskakan med en smal filékniv i cirka 2 cm tjocka skivor
- Servera tillsammans med skivade ägg, en klick gräddfil eller créme frâiche och garnera med gräslök