Potatisens Smakord

Detta arbete är ett samarbete mellan Svensk Potatis, Kari Pettersson, Stiftelsen Potatisbranschen, Lars Bolin och Restaurang- och hotellhögskolan, Grythytte Akademi, Örebro universitet, Åsa Öström och Asgeir Nilsen. Projektet är finansierat av Svensk Potatis och Stiftelsen Potatisbranschen. Arbetet genomfördes under sommaren och hösten 2009.

I vinvärlden arbetar man mycket med att beskriva vinerna sensoriskt så att man får möjlighet att sätta ord på upplevelserna av vinet. Många gånger kan det vara svårt att beskriva hur något smakar eller doftar. Upplevelsen är så självklar att vi inte reflekterar över hur det kan beskrivas. Många av oss saknar ett språk för dessa sinnesupplevelser.

Potatisens smakord
Beskrivningar av smak på olika produkter kan användas för att tolka hur konsumenter upplever en specifik produkt. Därför är det till stor hjälp om konsumenterna genom de beskrivande orden kan göra en bedömning om potatissorterna är bra och kan tillföra mig som konsument något.

Syftet med undersökningen var att identifiera karakteristiska smakord för olika potatissorter. Detta gjordes vid provsmakning genom att konsumenter och en tränad panel tog fram egenskapsord för respektive potatissort.

Ladda ned hela potatisrapporten
Ladda ned potatisens smakord som vykort