Nu skriver vi 2022 och vi på Svensk Potatis kan se tillbaka på 2021 års skörd med tillförsikt.
Under månaderna september till december har vi som alltid mest att göra och analyser har gjorts på ett tusental partier. Det vi kan se är att grundkvaliteten på vår Svenska matpotatis är god. Betydligt fler partier håller eller har goda möjligheter att sorteras fram till en SMAK-klass 1 än vad vi såg 2019. Det var fler partier som hade problem med skal och larvskador 2020 än vad vi har sett i 2021 års skörd. Man kan se att fler partier än 2020 har viss glasighet, men mindre med annan så kallad inre missfärgning.
Glasigheten beror troligen på att skördarna blev låga på grund av värmen vi hade i somras. Det är stor skillnad på larvskador och stjälkbakterios i larvskada mot hur det såg ut 2020 då vi upplevde det som ett ganska utbrett bekymmer i många partier. Det finns självklart partier som även drabbats av både larvskador och skalproblem, men nivåerna är på en betydligt lägre nivå än vad vi såg 2020.
Utsädes potatis
Nu kommer våren i en rasande fart och besiktning av utsäde är i full gång. Av vad vi sett hittills är det färre larvskador även där, så överlag upplever vi att 2021 är ett bättre år än 2020 om man ser till kvalitén på den potatis vi fått göra analyser på.
Lagrad potatis
Tänk på att den potatis som står lagrad kan förändra sig ganska fort nu när våren står för dörren. Det kan vara idé att göra en kontroll av skal och kokegenskaper så att man säkert vet att potatisen man har kvar kommer att fungera även nu när solen gör sig synlig igen.
Behöver du hjälp med att se över dina lagrade potatisar nu i vår så tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er gärna.
Vi på Svensk Potatis önskar er alla ett bekymmerslöst vårbruk och med hopp om en bra odlingssäsong 2022.
Hälsar Tony med personal