Go Back
Print

Potatismosaik med matjessill

Detta är en god och vacker variant på Janssons frestelse som känns lite lyxigare. Perfekt att bjuda på som förrätt eller till fördrinken.

Ingredienser

  • 500 g Potatis fast sort
  • 150 g Blå potatis
  • 200 g Hela matjesfilèer
  • 1 1/2 dl Vispgrädde
  • 25 g Smör
  • 1 knippe Dill
  • 1 knippe Gräslök
  • 1 krm Cayennepeppar
  • Salt & peppar

Till servering

  • Skivade hårdkokta ägg
  • Gräddfil eller crème frâiche
  • Hackad gräslök

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175° C
  • Klä en avlång ugnsfast form med aluminiumfolie
  • Skala potatisen och skiva dem i tunna skivor. Håll de båda sorterna separerade
  • Hacka dillen
  • Finhacka gräslöken. Spara lite till garnering.
  • Blanda den vita potatisen, dill, gräslök, cayennepeppar och grädde i en skål
  • Salta och peppra potatisblandningen
  • Skiva matjesfiléerna i tunna skivor
  • I formen, varva vit potatis – matjesskivor – vit potatis – blå potatis – vit potatis – matjesskivor – vit potatis
  • Lägg tärningar av smöret på toppen
  • Täck formen med aluminiumfolie
  • Baka i vattenbad i ugn i 60 minuter
  • Låt svalna med tyngder på toppen
  • Ta potatiskakan ur formen och avlägsna aluminiumfolien
  • Skiva försiktigt upp potatiskakan med en smal filékniv i cirka 2 cm tjocka skivor
  • Servera tillsammans med skivade ägg, en klick gräddfil eller créme frâiche och garnera med gräslök