Vilket datum kan vi börja SMAK-märka vår potatis och vilken märkning ska jag använda?
Vi får ofta frågan om när man kan börja märka potatisen och svaret är att när potatisen uppfyller angiven kvalitetsnorm får den märkas.
Det innebär att när potatisen uppfyller kraven för att märkas enligt vinterpotatisens kvalitetsnormer är det fritt fram att börja märka.
SMAK-märkningen omfattar flera kvalitetsnormer anpassad för olika typer av potatis:
Matpotatis riktad till dagligvaruhandel och konsument
- Tvättad färskpotatis; SMAK färskpotatis och SMAK sommarpotatis
- Vinterpotatis: SMAK Klass I och SMAK Klass II
Läs mer om kvalitetsmärkt potatis till dagligvaruhandeln och konsument på vår hemsida:
https://svenskpotatis.se/smak-markning/
Potatis riktad till restaurang- och storhushåll
För potatis som produceras och förpackas för försäljning till restaurang- och storhushåll finns följande kvalitetsnormer:
- SMAK Storhushållsprima (en variant av SMAK Klass I anpassad för storhushåll utan krav på bäst före datum)
- SMAK Industriskalad potatis (märkningen får göras på förädlade produkter om potatisen vid skalningen uppfyllde kraven)
Läs mer om kvalitetsmärkt potatis till restaurang- och storhushåll på vår hemsida:
https://svenskpotatis.se/storhushall/smak-markt-storhushall/