Varmhållning

Den allmänna rekommendationen av potatis i storhushåll är 60 minuter. Svensk Potatis rekommenderar 30 minuter. Försök att koka potatisen i omgångar för att minska på varmhållningen.

Den sensoriska kvalitén hos potatisen försämras av ökad varmhållningstid. Vid varmhållning två timmar visar studier (Institutet för livsmedel och bioteknik AB) en minskning av C-vitaminhalten på 55% – 90%

I vissa kommuner har man inom äldreomsorgen infört att potatisen kokas på vårdavdelningarna för att säkerställa kvalitén på potatisen.

Det är viktigt att hela tiden gå igenom sina rutiner när det gäller kokning av potatisen. För varje 10 minuter som varmhållningstiden kan kortas ned innebär det i praktiken både sensoriska och näringsmässig fördelar.

Citat från en kock efter sju timmars potatisutbildning.
”När jag kom i morse kände jag att vi inte kan göra något åt varmhållningstiden, men nu sju timmar senare, förstår jag att vi måste se över våra rutiner”.