Mosa

Gärna mjölig sort men fungerar även med olika fasta sorter.

Tillagning i gryta:

  • Sätt i grytans omrörare
    Lägg i skalad hel potatis av samma storlek. Bäst är att lägga potatisen i kokande vatten, men vid kokning i stor gryta är risken att bränna sig för stor. Därför väljer vi att börja med att lägga potatisen i grytan.
  • Häll i vatten i grytan så att det precis täcker potatisen.
    Sätt grytan på högsta effekt tills vattnet kommit upp i kok.
  • Sänk grytans temperatur till 100 º C eller medeleffekt. Koka potatisen mjuk tills innertemperaturen är 96 º C.
  • Häll av vattnet och sänk grytans temperatur till ca 75 º C. eller låg effekt.
  • Sätt igång omrörarens program för mosberedning och kör tills potatisen mosat sig.
  • Tillsätt mjölk, salt och peppar. Kanske ska moset smaksättas med andra kryddor.
  • Vispa moset luftigt. Smaka av.

Tips: Det är många som inte fyller på med vatten så att det täcker utan bara ca halvvägs och kokar under lock. Genom ångbildningen kokas potatisen klart och det är mindre vatten, därav mindre risk för brännskador, att hällas av.

Tillagning i ugn

  • Sätt in potatis i uppvärmd ugn, potatisen ska också vara av samma storlek.
  • Koka potatisen mjuk tills innertemperaturen är 96 º C.
  • Häll potatisen i en blandare med vispverktyg och kör tills potatisen mosat sig.
  • Tillsätt mjölk, salt och peppar. Kanske ska moset smaksättas med andra kryddor.
  • Vispa moset luftigt. Smaka av.

Tillagning i kokeri

  • Koka upp vattnet i kokeriet och sänk ner potatis som är av samma storlek.
  • Koka potatisen mjuk tills innertemperaturen är 96 º C.
  • Ta upp potatisen och låt vattnet rinna av.
  • Häll potatisen i en blandare med vispverktyg och kör tills potatisen mosat sig.
  • Tillsätt mjölk, salt och peppar. Kanske ska moset smaksättas med andra kryddor.
  • Vispa moset luftigt. Smaka av.

Tillagning av potatismos
Blir det klumpar i moset? Kan bero på potatissort som inte är lämpad för mos. Det kan även bero på att potatisens torrsubstans är för låg. Undvik färskpotatis som kan ge klumpar och en klistrig konsistens.

Ring leverantör och påtala problemet. Förebygg problemet genom att specificera vid upphandling att potatis lämplig för mos ska läggas till i offerten.