Koka

Färsk, fast och mjölig sort.

  • Använd potatis av samma storlek.
  • Sätt in termometer vid insättning av potatisen i ugn respektive kokeri.
  • Sätt in potatis i uppvärmd ugn i ånga eller sänk ner potatisen i kokande vatten i kokeriet.
  • Viktigt att snabbt komma upp i 55 – 65°C för rätt konsistens (undvika hård kärna) och för att minska nedbrytning av vitamin C.
  • Öppna och stäng inte under koktiden eller stoppa in ”frysta grönsaker” under tiden. Detta gör att temperaturintervallet 55 – 65°C passeras för långsamt och rätt konsistens inte uppnås. Läs mer om hård kärna- (länk)
  • Låt potatisen koka tills den håller innertemperaturen 96°C. Högre centrumtemperatur ger en klistrig potatis.
  • Ånga av potatisen innan lock läggs på.
  • Varmhåll aldrig potatis mer än 30 minuter. Den allmänna rekommendationen för storhushåll är 60 minuter.
  • Koka alltid potatis i omgångar.