Servering

För att matgästen ska få en god smakupplevelse av måltiden, där potatis är en av tallrikens komponenter, bör man tänka på följande.

  • Sträva efter så kort varmhållningstid som möjligt – se länk varmhållning
  • Tänk på vilka serveringsbestick som används. Det finns idag bra tänger med plast/gummiklädda ”klor” som minskar risken att potatisen mosas vid serveringen.
  • Ta till vana att som kock/serveringspersonal smaka och dofta på potatisen innan serveringen. Potatisen ska dofta och smaka gott!
  • Potatis är ett livsmedel som rent tillagningsmässigt kan varieras – se länk recept

Doftar den skalade potatisen lite syrligt?
Kan bero på att potatisen närmar sig bäst före datum när leverantören använder sig av natriumbisulfit eller citronsyra/askorbinsyra. Lukten kan även bero på eventuell bakterietillväxt. Bakterier växer till om det har blivit något litet hål på förpackningen och syre släpps in därav lukt.

Kommentarer från kostchefer som serverar oskalad potatis

Hörby kommun – Eva Bramsvik-Håkansson, Kostchef

År 2011 började vi också att servera kokt potatis med skal på. Vi hade ofta klagomål på den färdigskalade och förkokta potatisen som oftast var ojämn i smak och konsistens och därför provade vi att koka med skal på. Visst fanns det elever som knorrade lite och förskole pedagoger som tyckte det var jobbigt att hjälpa de små barnen att skala men de har hittat ett sätt idag som fungerar.

Vissa skalar, vissa delar potatisen i två halvor för att sedan gröpa ur den, vissa äter den som bakpotatis och vissa äter potatisen med skalet!

Vi har inga klagomål alls idag utan tvärtom! Barn och elever äter mer potatis idag än tidigare och dessutom har vi halverat kostnaden för inköpen av potatis. Vi ser också att vi minskar miljöbelastningen med att hoppa över ett processled (skaleri, förkokning och vaccumförpackning).

Ulricehamns kommun, Anna-Lena Johansson, Verksamhetschef kost

Ulricehamns kommun har för några månader tillbaka börjat servera potatis med skal på kommunens skolor och förskolor. Att vi tagit detta beslut är för att vi tycker att det är en bra produkt som håller hög kvalitet. Inom skolan blev det nästan omgående en succé! Kommentar som vi fick var potatisen smakar potatis. Inom förskolan blev det inte riktigt lika positivt, inte för att den inte smakar bra utan att för att det blev svårare för de minsta barnen att hantera skalet på potatisen. Vår tanke är att potatisen ska ätas med skalet på men våra minsta gäster har inte samma syn som vi på detta. Beslutet som vi nu har tagit är att det får ta lite längre tid för implementering av potatis med skal på våra förskolor men vi arbetar för fullt för att det ska även här ska bli lyckosamt!