Varmhållning av potatis

Ju mindre varmhållning, desto bättre potatis

Den allmänna rekommendationen för varmhållning av potatis i storhushåll är 60 minuter. Svensk Potatis rekommenderar 30 minuter. Försök att koka potatisen i omgångar för att minska tiden för varmhållningen.

Gå igenom rutinerna för kokning av potatis. För varje 10 minuter som varmhållningstiden kan kortas ned innebär i praktiken både sensoriska och näringsmässiga fördelar. Den sensoriska kvaliteten hos potatisen försämras av ökad varmhållningstid.

Vid varmhållning i två timmar minskar halten av c-vitamin med 55-90 procent. (Enligt studier vid Institutet för livsmedel och bioteknik AB.)

Citat från en kock efter sju timmars potatisutbildning:

”När jag kom i morse kände jag att vi inte kan göra något åt varmhållningstiden, men nu sju timmar senare, förstår jag att vi måste se över våra rutiner.”