Skalad potatis

Skalad potatis kan förpackas på olika sätt.

Råskalad potatis är vanligen vaccumförpackad med eller utan livsmedelsgas (N+CO2). Den kan även förvaras i vatten.

Skalad potatis är en kylvara. Angiven temperatur skall följas i hela kedjan från skaleri till kök. Om potatisen förvaras vid högre temperatur försämras den snabbare.

För att klara hållbarhet och minska problem med missfärgning, så kallad enzymatisk mörkfärgning används olika tillsatser, som citronsyra (E330), äpplesyra (E296) och natriumbisulfit (nr E223).

Hållbarhet för råskalad potatis varierar mellan ca 4-9 dagar beroende på förpackningstyp och tillsatser. Praktiska erfarenheter och tester visar att den sensoriska kvaliteten försämras ju längre tid det går efter skalningsdatum. Råskalad potatis kan förvaras mellan +2- + 8 grader C. Förvara den vid så låg temperatur som möjligt. Följ förvaringsanvisningar på förpackningen. Tänk på att inte ta fram potatisen i det varma köket förrän det är dags att koka. Sätt omedelbart tillbaka eventuella rester i kylen.

Förkokt potatis är vaccumförpackat och kokas i sitt eget emballage. Vanligen finns inga tillsatser. Hållbarhet ca 30-35 dagar vid förvaring upp till 8 grader.

Det är en fördel om det finns tillgång till flera olika förpackningsstorlekar för att slippa öppnade påsar och svinn. 2,5-3 kg samt 5-7 kg är vanliga förpackningsstorlekar.

Vid upphandling, begär förutom fast eller mjölig att även sort och potatisens ursprungsland anges på förpackning.

Var alltid noggrann med att läsa innehållsdeklaration och bruksanvisning vid användning i köket

Hantera öppnade förpackningar enligt leverantörens anvisningar.