Lerpottasill

Receptmakare:
Foto: Svensk Potatis

Skriv ut receptet

Det här är en klassisk, skånsk potatisrätt med ljummen matjessill. Den blir allra bäst med färskpotatis. Enkelt att tillaga och passar bra som lätt lunch eller som en läcker förrätt. Perfekt att tillaga då det finns färskpotatis kvar sedan dagen innan.

Instruktioner

 

1                    Sätt ugnen på 200°C.
2                    Häll av spadet på sillen, skär den i bitar.
3                    Skär potatisen i skivor, hacka löken fint och hacka äggen.
4                    Smörj en form och lägg i den skivade potatisen.
5                    Fördela sedan sill, lök och ägg över potatisen i formen.
6                    Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
7                    Smält smöret i kastrull tills det blir gyllene.
8                    Slå över det brynta smöret och strö över dill och gräslök.
9                    Servera genast med knäckebröd och ost.

Ingredienser

4 personer

  • 2 burkar matjesfiléer á 200 g
  • 8 kokta färskpotatisar
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 röd lök, fint hackad
  • 1/2 dl dill, fint skuren
  • 1/2 dl gräslök, fint skuren
  • 50 g smält smör