Kraschade potatisar – Flygande Jakob?

Receptmakare: Martina Haag
Foto: Lisa Förare Winbladh

Skriv ut receptet

Det finns sådana där recept man rycker på axlarna åt för att de verkar så enkla. Sen lagar man dem. En enda gång. Och sen har man fått en ny favoriträtt för livet. Så är det med Crash Hot Potatoes, eller kraschade potatisar som rätten heter på svenska. Receptet kommer ursprungligen från den australiensisk matskribenten Jill Duiplex, det slog ner på nätet med en knall genom den populära amerikanska bloggen The Pioneer Women.

Instruktioner

Värm ugnen till 200°C. Häll olivoljan på en plåt och bred ut med en pensel. Rulla runt potatisarna lite i oljan. Tryck till varje potatis ordentligt med handen eller en potatisstöt så att de blir en dryg cm tjocka. Bli inte nervös om det ser ut som en olycka. Pensla ytan med mycket av oljan från plåten och salta lätt. Baka tills potatisarna börjar bli gyllene, ca 20 minuter. Strö över rosmarin. Fortsätt baka tills potatisarna är härligt knapriga och fått mycket färg, 10 minuter.

Ingredienser

3-4 portioner

  • 12 små kokta potatisar med skal
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • ev 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • nymald svartpeppar