Potatisbullar

Receptmakare: Hemmets stora kokbok år 1929
Foto: Thomas Carlén

Skriv ut receptet

Vad kan väl passa bättre i dessa dagar då matsvinnet på våra tallrikar är uppmärksammat och en mycket viktig fråga, att då laga till ”Potatisbullar” av kokt potatis. Vår nya hemsida ”Potatis i tiden” har många recept där man använder sig av kokt potatis. Besök hemsidan och inspireras att tillaga historiska såväl som nya recept. Detta recept är ursprungligen från ”Hemmets stora kokbok” utgiven år 1929.

Instruktioner

  • Riv potatisen
  • Blanda potatis, matfett, äggula och salt.
  • Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i potatissmeten.
  • Forma smeten till runda bollar och platta till dem. Vänd biffarna i ströbröd/panko.
  • Låt matfettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek potatisbiffarna gyllenbruna i matfettet.

Ingredienser

4 portioner

  • 500 g kokt kall potatis, skalad (ca 650 g rå potatis med skal)
  • 50 g matfett
  • 1 äggula
  • 2 krm salt
  • 1 äggvita
  • Till panering:
  • 1 dl ströbröd eller panko
  • Till stekning:
  • matfett